עקרונות פדגוגיים
אנו מכירים בילדים כבני אדם חופשיים, שווי זכויות, בעלי יכולת ויצר למידה טבעיים. אנו מבינים כי למידה מתרחשת בכל רגע ובכל זמן ואל לנו להגביל אותה או להכווין אותה. אנו מאמינים כי ילדים יודעים טוב מכולם מה נכון להם וסומכים עליהם שיעשו את הבחירות המיטביות עבור עצמם. אנו מאמינים כי בית ספר צריך להיות, קודם כל בית.
לאור זאת אנו מבקשים ליצור מרחב לקהילה דמוקרטית התומכת ברצונם האישי של ילדינו ללמוד ולהתפתח, במסגרת בטוחה ומוגנת, רב גילית וחופשית. מקום רלוונטי לימינו, אשר יאפשר לכל ילד באשר הוא לגלות את דרכו, את חוזקותיו, חולשותיו ורחשי ליבו. מקום שבו ילדים יוכלו להשמיע את קולם ולהשפיע על גורלם.
מרחב המספק פנאי וזמן, מפגשים אנושיים, חברות וכבוד הדדי.
בבית הספר מדגם סאדברי כל התלמידים, גילאי 18-6, נמצאים במרחב משותף ללא חלוקה לכיתות או שכבות גיל.
כל חברי הקהילה יכולים להשתתף באסיפה ולקחת חלק פעיל ושוויוני בהחלטות ובניהול השוטף של בית הספר.
בית הספר פועל כדגם של חברה אנושית, בה אנשים בכל הגילים פועלים במשותף ויוצרים ביניהם קשרים, דבר בעל ערך חינוכי רב.
הילדים הקטנים לומדים רבות מצפייה וההשתתפות במגוון הפעילות של אנשים בגילאים שונים סביבם. הרצון לחקות את הגדולים ולרכוש מיומנויות הדרושות להשתתפות בחברה ובתרבות, מהווה עבורם את המניע ללמידה טבעית. לצד זה ילדים מהווים משאב חינוכי האחד עבור האחר. תלמיד קטן עשוי לבקש מגדול להקריא לו סיפור, ללמד אותו את האלף בית או לשחק איתו. התלמידים הגדולים מפיקים תועלת רבה משהותם עם הקטנים ומתמיכתם בהם.
זהו חלק חשוב מהפלורליזם החברתי בו דוגל בית הספר.
למידה מתוך הכוונה עצמית
אדם נולד עם צורך הישרדותי ללמוד, אשר הולך ומשתכלל לאורך השנים.
מרגע לידתו האדם נמצא בתהליך למידה. בגיל הרך הוא מסגל לעצמו מיומנויות מורכבות ומסבוכות ביותר (הליכה, רכישת שפה) בזכות עצמו בלבד, ובדרך כלל ללא כל הנחיה. אילו רק ניתנה לו האפשרות, היה ממשיך בתהליך זה ללא הפרעה ומגיע אל מקומות ייחודיים ומדויקים.
בעידן הידע בו אנו נמצאים כיום, הקניית ידע כבר איננה מטרה רלוונטית. מיומנויות למידה, יכולת שליפת מידע, תקשורת בין-אישית, למידה עצמאית – כל אלו ועוד הינם הכישורים הדרושים להצלחה.
בסאדברי התלמידים זוכים לחופש ולזמן על מנת להמשיך לשכלל ולדייק את הלמידה.
חופש מתוך אחריות אישית
בית הספר מספק מרחב של חופש מוחלט בתמורה לאחריות אישית.
חברי האסיפה הם תלמידי בית הספר ואנשי ונשות הצוות, להם ולהן בלבד זכות הצבעה באסיפה, חובת מילוי החוקים וקיום החלטות הוועדה לזכויות הפרט.
בדרך זו בית הספר מאפשר התנסות אמיתית בחיים בוגרים.
קהילה בניהול דמוקרטי
את חיי היום יום מנהלת האסיפה המורכבת מילדים וצוות, חברי קהילת בית הספר, אשר מתכנסת אחת לשבוע.
האסיפה ממנה פקידים וועדות אשר אחראים לפעילות השוטפת, קובעת את מסגרת החוקה, ואת חלוקת התקציב. הפעילויות החברתיות והפדגוגיות מנוהלות על ידי תאגידים, אשר מורכבים מחברי הקהילה.
ועדת זכויות הפרט, וזה"פ, היא המקום בו מתבררים קונפליקטים ונאכפים החוקים. הועדה מורכבת מאיש צוות, פקיד.ת וזה"פ ותורנים ומתכנסת, לרוב, ארבעה ימים בשבוע. תפקידה העיקרי של הועדה הוא לשמור על הסדר ולוודא שכל חברי הקהילה מרגישים בטוחים ונשמעים לחוקי ולנהלי בית הספר.